Main menu

‘Glasvezel in hele buitengebied’

RIJSSEN-HOLTEN – De stelling van deze week komt van raadslid Henk Nijkamp van de CDA-fractie in Rijssen-Holten.

“Gebruik van internet wordt steeds belangrijker en vraagt om een steeds grotere snelheden en vermogen. Glasvezel biedt deze mogelijkheid en kan in de toekomst ook voor andere doeleinden worden gebruikt zoals beveiliging en zorgtoepassingen. Het is een basisvoorziening aan het worden net als water, gas en elektra.

In de bebouwde kom van Rijssen en Holten is inmiddels glasvezelnetwerk aangelegd. Vanwege de hoge kosten is het buitengebied niet meegenomen. Op dit moment loopt een onderzoek om via drukriolering glasvezel in woningen en bedrijfspanden te brengen. De aanlegkosten kunnen hierdoor aanmerkelijk worden verlaagd. Mede met behulp van een provinciale bijdrage zal deze proef in eerste instantie worden uitgevoerd op De Lichtenberg en De Borkeld. Naar verwachting kunnen in 2014 hier ongeveer 200 panden aangesloten worden op glasvezel.

Mijn stelling is dat het niet bij deze gebieden moet blijven. Het hele buitengebied in onze gemeente moet zo spoedig mogelijk worden voorzien van glasvezel. Dit is noodzakelijk om toekomstbestendig te zijn en het platteland vitaal te houden. De gemeente kan hierin ondersteunen door initiatief te nemen en de drukriolering ter beschikking te stellen.
De financiële middelen moeten worden opgebracht door het glasvezelbedrijf, de gebruikers en de provincie. Vooral de financiële ondersteuning door de provincie is naar mijn mening van groot belang en kan net die extra steun zijn om aanleg haalbaar te maken. Dit zijn dan ook goed bestede gelden uit de miljoenenopbrengsten die de provincie verkregen heeft uit de verkoop van aandelen van onder meer IJsselmij en Essent.

Vanuit het CDA Rijssen-Holten zullen wij ons inzetten deze ondersteuning te verkrijgen en het hele buitengebied te voorzien van glasvezel.”

Bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/december/18/a_glasvezel_in_hele_buitengebieda_