Main menu

Kop van Zuid (Rotterdam) krijgt gratis gigabit glasvezel

Angie Fiber Communications (Angie) gaat in de Kop van Zuid in Rotterdam op grote schaal glasvezel uitrollen. Alle woningen, bedrijven en winkels krijgen er een gratis gigabit glasvezelaansluiting.

Angie wil het anders aanpakken dan Reggefiber, dat alleen aan vraagbundeling doet. Wanneer dertig procent van de plaatselijke bevolking op voorhand een abonnement afsluit bij een van de partners van Reggefiber wordt glasvezel aangelegd. Wordt dat aantal niet gehaald, dan gaat de aanleg meestal ook niet door.

Angie sluit in principe iedereen aan en huishoudens mogen gigabit internet dan ook gratis uitproberen. Als men niet intekent, wordt de glasvezelaansluiting alsnog op non-actief gezet.

Een gigabitaansluiting gaat particulieren 49 euro per maand kosten en bedrijven gemiddeld circa 99 euro per maand. Alleen voor het laatste bedrag krijgt men 1 Gbps internet. In het pakket zitten ook HD-televisie en onbeperkt (HD-)bellen.

Het project wordt op korte termijn uitgebreid naar de rest van regio Zuid. Volgens Angie zal heel Rotterdam binnen drie jaar verglaasd zijn met gigabit internet. Het hele Randstad project zal naar verwachting 125 miljoen euro kosten. Zo’n 2,5 miljoen euro zal worden opgehaald met bij investeerders. Toch is niet veel vreemd kapitaal nodig.

DNS Installatietechniek verzorgt de uitvoering van het project in Rotterdam, terwijl Angie en haar zusterbedrijven zich op de marketing en verkoop zullen richten.

Angie kijkt ook naar andere gemeenten, waaronder Katwijk. Daarnaast start men in Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Angie is gevestigd in een eigen pand in Maarsbergen, waar vanaf februari 2014 enkele tientallen personeelsleden werkzaam zullen zijn. Het gebouw is eigendom van vastgoed magnaat Vishna Kanhai, een van de vroege investeerders in Angie. Het management bestaat overwegend uit buitenlanders, maar er zijn ook enkele Nederlanders bij betrokken, onder wie Eelco Dykstra en Richard Borsboom.

Bron: http://www.emerce.nl/nieuws/kop-zuid-rotterdam-krijgt-gratis-gigabit-glasvezel